Nové covery tohoto týdne

Po týdnu se opět přibyly nové covery a ani tentokrát nezklamaly. Jeden by až řekl, že se nás vydavatelství snaží upoutat nejen obsahem a anotací :) Pokud vás ale covery zaujmou, rozhodně si přečtěte i anotace (dostanete se na ně přes odkazy v jejich názvech nebo na samotné obrázky knih) - ani krásná obálka špatnou knihu - respektive námět - nespraví.

Násleující přehled je mixem knih, které mě zaujaly obálkou a / nebo anotací:

Angelina's Secret - Lisa Rogers
The Girl in the Steel Corset (Steampunk Chronicles #1) - Kady Cross
Possess - Gretchen McNeil 
Variant - Robison Wells



Forbidden - (The Demon Trappers #2) - Jana Oliver (britská verze)
Lost in Time (Blue Bloods #6) - Melissa de la Cruz
A Beautiful Dark - Jocelyn Davies
Unforsaken - (Bamished #2) Sophie Littlefield 



A nakonec asi nejdiskutovanější a nejočekávanější cover poslední doby
 Vanish (Firelight #2) - Sophie Jordan 

 Vanish (Firelight, #2)

I Am Number Four - Pittacus Lore, recenze

I Am Number Four (Lorien Legacies, #1)Název: I Am Number Four (Lorien Legacies, #1)
Autor: Pittacus Lore*
Rozsah: 440 stran (anglický hardcover)
Datum vydání: srpen 2010
Průměrné goodreads hodnocení: 3.84 / 5

*Pittacus Lore je pseudonym, který používá spisovatel James Fry spolu s jiným debutujícím autorem - knihu napsali společně.

~Moje anotace
Na začátku jich bylo devět. Devět mimozemšťanů, kteří byli po invazi nepřátelské rasy na své domovské planetě Lorien posláni na Zemi. Vypadají jako my, mluví jako my, chovají se jako my, ale mají nadpřirozené schopnosti, které se začnou vyvíjet kolem patnáctého roku života. Pokud tedy do té doby přežijí – Mogadoriané je už totiž na Zemi už dávno hledají. Devítice mladých uprchlíků má však na své straně jednu výhodu – mohou být zabiti jen v určitém pořadí. A patnáctiletý John Smith je jedním z nich. Je číslem Čtyři. Jenomže Trojku už vypátrali a zabili. On je na řadě.

~Clark Kent a spol
Na první pohled výborný sci-fi námět, ale provedení poněkud pokulhává. Místy jsem měla pocit, jako bych to všechno už někde viděla. Jedná se vlastně o takový mix Smalville s Rosswelem; John, který se snaží zapadnout na místní střední škole, si jen nelibuje ve flanelových košilích a namísto rentgenového vidění mu svítí ruce. Nic objevného, nic nového, nic co bychom už neviděli někde jinde.

 ~Paradise, Ohio
Začátek se rozjel docela slibně, John se se svým strážcem Henrim – také mimozemšťanem – stěhuje do nového města poté, co se dozvídá o dopadení Trojky. Jedinou jeho starostí je snaha zapůsobit na krásnou dívku Sáru a neprozradit se, protože pro něj není tak docela jednoduché ovládat své nově nabyté zvláštní schopnosti – své Dědictví. A také čelit šikaně ze strany Sářina expřítele – což je hlavní zápletkou první části knihy. Ano, i mimozemšťani mohou být obětmi šikany.


~Akce za akcí
Spolu s příchodem svého Dědictví se John začíná rozpomínat na svou rodnou planetu, často se prochází tamějšími luhy a háji a (nejen) svými vzpomínkami a snaží se nám ji přiblížit. I přes tyto jeho snahy mi však Lorien zůstával světelné roky vzdálený, připadal mi nezajímavý a tak nějak nudný. V druhé části knihy se už do obrazu dostávají zmiňovaní Mogadoriané a s nimi spousta akce. Právě akce by se dala považovat za silou stránku knihy – především co se týče jejího množství – je jí tam opravdu hodně. Ale po desátém vystříleném zásobníku, pátém rozbitém okně, dvanáctém vrženém noži a nějaké té zbořené zdi jsem měla chuť některé odstavce přeskakovat. Ani Mogadoriané, kteří zastrašovali lidi malými lasičkám podobnými zvířátky na vodítku, sami se nechali zahnat obyčejným psem (dobrá, nebyl tak úplně obyčejný) a které bylo možno sprovodit ze světa docela obyčejnou brokovnicí, mě nijak nezvedali ze židle. 

~Rozpačitá romantika
V knize se vykytuje i romantika, ale jen velmi okrajově a tak nějak aby se neřeklo. Chvilky mezi Johnem a Sárou jsou neohrabané a chybí jim náboj, něco, co by je odlišovalo od jakéhokoli jiného páru. Nemluvě o tom, že o Sáře nevíme skoro nic, kromě toho, že je hezká, milá, má ráda zvířata a focení. Žádnou emocionální odezvu ve mně nevyvolala ani prohlášení typu „Každá míle kterou jsem ujela, byla další míle o kterou jsem ti byla blíž.“ nebo „Celou dobu jsem na tebe myslela. I když jsem si hrála se zvířaty, přála jsem si, abys tam byl a mohl si s nimi hrát taky.“ Velmi naivní až dětinské, o klišé ani nemluvě. V samotných postavách bych taky jen těžko hledala nějakou hloubku.


~Slovo závěrem
Sečteno podtrženo, kniha mě nijak neuchvátila, byla tak průměrně průměrná, až byl výsledek podprůměrný. Akce, která je jejím stěžejním prvkem, je předvídatelná a magie čísel , na které celý příběh stojí, dostala na konci pěknou ránu pod pás. Pokud si knihu nepřečtete, vůbec o nic nepřijdete. Vlastně jsem z ní měla pocit, že primárním cílem bylo vytvořit něco, co bude spíš než na papíře dobře vypadat na plátně.
 
ImageShack, share photos, pictures, free image hosting, free video hosting, image hosting, video hosting, photo image hosting site, video hosting site


~Zfilmování a lokalizaceSom číslo štyri
Kniha se již dočkala svého zfilmování - stejnojmenný film I Am Number Four (Jsem číslo čtyři) má oficiální premiéru už v půlce února letošního roku, v kinech u nás a na Slovensku se objeví 7. dubnaV hlavních rolích uvidíte Alexe Pettyfera, Diannu Argon nebo Teresu Palmer.
 
Ve slovenském překladu kniha vyjde v nakladatelství Ikar již 5.4.2011 -->
 

~Ofiginální filmový trailer s českými titulky:

Autorské chaty na Mundie Moms pro nespavé

Oficiální fan stránka knih Cassandry Clare Mundie Moms čas od času pořádá chaty s autory YA knížek. A rozvrh na následujích pár dní (počínaje dneškem) vypadá moc zajímavě:
22. ńora - Ally Carter - autorka knihy Heist Society (již dnes)
24. ńora - Julie Kagawa - autorka knihy The Iron Queen
1. března - Karen Mahoney - autorka knihy The Iron Witch

Ally CarterJulie KagawaKaren Mahoney

Asi se teď divíte, proč jsem do nadpisu dala to "pro nespavé"? Jednoduše proto, že všechny tyto chaty se odehrávají v 9 večer EST (Eastern Standard Time) což v přepočtu pro naši zeměpisnou délku (po přičtení pěti hodin) vychází na 2 hodiny ráno (ano, já už si zanadávala). Pokud tedy máte rádi tyhle autorky, chystáte se na nějaké jejich knihy, trpíte nespavostí nebo třeba z nějakého důvodu nemusíte ráno vstávat do školy / do práce, neváhejte :)

Když předčí i originál - Chvíle před koncem - Lauren Oliver

Before I Fall 
Moc často se nestává, abychom byli nadšení, když není zachována původní obálka překládané knihy. Já osobně nemám nic proti tomu, když kniha v jiném jazyce dostane svůj vlastní originální cover a je na první pohled jasné o jakou verzi se jedná. Problém je ovšem s tím, že jen málokdy se může tato nová obálka rovnat s tou původní a jen velmi výjimečně ji dokonce překoná. Ale výjimka potvrzuje pravidlo a podle mě je v tomto případě nadšení na místě.





Česká verze knihy Before I Fall od Lauren Oliver vyjde koncem roku 2011 pod názvem
Chvíle před koncem v nakladatelství CooBoo a bude vypadat takto:

(Nejedná se o oficiální konečnou podobu obálky, drobnsoti ještě mohou být změněny)

http://www.martinstranka.com/obrazy%5Cpredpadem.jpg
Autorem fotky s názvem Meet Me Half Way, kterou vidíte na obálce, je český fotograf Martin Stranka. Původní fotografii v celé své kráse můžete najít v jeho galerii na Deviantartu nebo v portfoliu na jeho webových stránkách.

V této grafické podobě vyjde nejen česká verze, ale i verze slovenská (Kým dopadnem) a to už někdy koncem dubna letošního roku.

 

Nové Covery - až z nich oči přecházejí

Všichni víme, že se to dělat nemá, všichni víme že je to špatné a už mockrát jsme se ošlivě spálili... ale pořád to děláme. A dělat budeme. Pořád soudíme knihy podle obalu. A jen tak s tím nepřestaneme. Schválně, kdo z vás si nikdy nepůjčil z knihovny knížku, jen protože se mu líbila na venek a ani si pořádně nepřečetl o čem bude? Kolik z nás je schopno si knihu dát na TBR pile (knihy na přečtení) také / hlavně proto, že má nádhernou obálku?

A za poslední týden se odhalení svých obálek dočkalo hned několik knih z více či méně známých sérií a ani v jednom případě nešlápli vyloženě vedle. No pusuďte sami - originální obálky odtajněné za posledních zhruba 14 dní:

Sweet Venom (Medusa Girls #1) - Tera Lynn Childs
Supernaturally (Paranormalcy #2) - Kiersten White
Pure (Covenant, #2) - Jennifer L. Armentrout
Jessica Rules the Dark Side (Jessica #2) - Beth Fantaskey 
 



Bloodlines (Bloodlines #1) - Richelle Mead
Once Every Never by Lesley Livingston
Everlasting (The Immortals #6) - Alyson Noel
Dragon's Oath (House of Night novella) - P.C. Cast, Kristin Cast



A to nejhezčí nakonec (alespoň podle mě, i když to bylo těsné)

So Silver Bright (Théâtre Illuminata #3) - Lisa Mantchev

 So Silver Bright (Théâtre Illuminata, #3)

Co se chystá na domácí scéně na jaře (2)

 Druhá várka novinek, které chystá nakladatelství Knižní klub

~Inkarceron - Catherine Fisherová

Z anglického originálu  Incarceron (GR hodnocení 3.77 / 5)

Dystopické fantasy, které je zvláštním mixem středověkých dobových scén a nadčasové technologie, vyprávěné střídavě z perspektivy vězně a dědičky trůnu, odehrávající se ve světě politických intrik a ve futuristickém vězení, které si žije vlastním životem a kde hvězdy jsou jen mýtem.


http://data.knizniweb.cz/book/003/447/0034475/large.jpg"Oceněná kniha pro mládež na pomezí fantasy a thrilleru. Sedmnáctiletý Finn denně bojuje o život v Inkarceronu, obrovském vězení, které má vlastní inteligenci a krutě s ní střeží tisíce vězňů. Finn si je díky znamení na ruce jist, že se zde nenarodil jako ostatní, ale přišel Zvenčí. Claudia je dcerou Správce Inkarceronu a má se vdávat; nenáviděný princ jí byl nastrčen mocichtivou královnou. Panuje totiž navenek středověká Doba – supermoderní svět se zastavil a dobrovolně se zbavil vší techniky v zájmu míru. Claudia i Finn jsou vězni svých světů – jenže vše se změní, když naleznou křišťálový klíč, který jim umožní spolu komunikovat."




Inkarceron je vězení jako žádné jiné
Dává život
Doručuje smrt
Všechny sleduje

 ~Smečka - Andrea R. Cremerová

Z anglického originálu  Nightshade (průměrné Goodreads hodnocení 4.19 / 5)

Tak k této knize vám toho zatím moc neřeknu, jako k jediné z těch čtyř, které chystá KK, jsem se k ní zatím nedostala. Existují jak recenze, které ji vychvalují do nebes, tak ty, které ji zatracují. Uvidíme.

"Calla Torová není jen tak obyčejná americká středoškolačka: je rozená bojovnice, navíc vede smečku Nightshadeů. Většinu života tráví v lidském těle, ale stačí nepatrný impulz, drobné ohrožení, a promění se ve vlčici. Když v horách narazí na lidského mladíka napadeného medvědem grizzly, nezaváhá a zachrání ho. Poté se zadívá do jeho očí a začne pochybovat o věcech, o nichž nikdy nepochybovala. Je možné, že by se mohla svému předem určenému osudu vyhnout? Co by v jejím v životě mělo být na prvním místě: slepá oddanost pravidlům, anebo láska? A opravdu mají pravidla, na kterých tak lpí, zajistit všem lidem na světě bezpečí, jak si až dosud myslela? První díl celosvětově úspěšné, akční, napínavé romantické série."




Vstupte do svůdného světa Nightshade
"Zručně ukovaný podmanivý příběh o lásce a zradě..." - Cynthia Leitich Smith
"Sexy a vzrušující" - Becca Fitzpatrick
Dokáže kontrolovat svou smečku
Ale své srdce ne

 ~~~~


Incarceron jsem tady (vlastně né tady ale původně jinde) vychvalovala docela nedávno, česká verze by se ke mně měla dostat během příštího týdne, takže moje zhodnocení české lokalizace zase někdy příště.
Smečka bude překvapením i pro mě, tak snad příjemným.



[Citované anotace stejně tak jako obrázky obálek pocházejí z oficiálních stránek nakladatelství]

Co se chystá na domácí scéně na jaře (1)

Česká young adult scéna pro mladé dospělé se už brzy dočká překladů několika žhavých novinek z řad mezinárodních bestsellerů. A že bude z čeho vybírat - nakladatelství Knižní klub chystá knihy hned z několika žánrů: 

~Leviatan - Scott Westerfeld

Z anglického originálu  Leviathan (průměrné Goodreads hodnocení 3.9 / 5)

Steampunkové sci-fi dobrodružství z dílny mistra vědecko-fantastické literatury, autora úspěšné čtyřdílné série Oškliví (Uglies), Scotta Westerfelda s názvem Leviatan, odehrávající se počátkem minulého století zcela netypicky u nás ve střední Evropě, doplněné o nádherné ilustrace Heitha Thompsona (nezbývá než doufat, že ani česká verze není o ilustrace ochuzena).


http://data.knizniweb.cz/book/003/452/0034525/medium.jpg"První svazek nesmírně napínavé nové série pro mladé dospělé. Odehrává se v alternativní steampunkové minulosti, v níž je svět rozdělen na Rachoťáky, kteří ovládají ohromné parní pochodující válečné stroje, a Darwinisty, jejichž hybridní “potvůrky” fungují jako vzducholodi, parní vlaky, válečné lodi i ponorky. Příběh se odehrává těsně před první světovou válkou. Alex, utajený levoboček nedávno zavražděného arcivévody Františka Ferdinanda, prchá před strýcem Františkem Josefem, který ho chce zavraždit, do Švýcarska a tam se s eznámí s Deryn, skotskou dívkou, která se v převleku za chlapce stane plavčíkem na válečné vzducholodi Leviatan, ohromném ekosystému složeném z velryb, netopýrů, včel, šestinohých psů závislých na vodíku a všelijakých jiných potvor, díky níž je neporazitelná."

http://28.media.tumblr.com/tumblr_lenbwylACE1qzz1dro1_500.jpg
Ilustrace ke knize Leviatan - Heith Thompson

~Nádherné bytosti - Garciová Kami, Stohlová Margaret(Kronika zaklínačů #1)

Z anglického originálu Beautiful Creatures (průměrné Goodreads hodnocení 3.8 / 5)

Mysteriózní román, netradičně vyprávěný z klučičí perspektivy, o lásce mezi obyčejným smrtelníkem Ethanem a zaklínačkou Lenou, zasazený do ospalého městečka Gatlin, kde ještě pořád doznívají ozvěny občanské války severu proti jihu a kde spolu s prastarou kletbou ožívají i nešťastné příběhy Ethanových předků.

 "Ethan žije v městečku Gatlin v Jižní Karolíně celý život, stejně jako celé generace jeho rodiny. A jedno ví bezpečně – tady se nikdy nic nemění, nikdy se nic neděje. Pak se však objeví Lena Duchannesová a najednou není nic takové, jako bylo dřív. Ethan postupně zjišťuje, že výstřední, zvláštní, nešťastná a nesmírně přitažlivá Lena je z rodiny mocných Zaklínačů a o jejích šestnáctých narozeninách na ni má dopadnout kletba – kletba, která ohrožuje její život. Lenu a Ethana však k sobě váže hlubší pouto, než kterýkoli z nich tuší, a Ethan je možná Leninou jedinou nadějí."

 
V knize Nádherné bytosti si můžete již teď zalistovat na oficiálních stránkách nakladatelství TADY, nebo si ukázku můžete stáhnou pomocí QR kódu a svého mobilního telefonu.

Také se můžete podívat na originální knižní trailer:



S oběma knihami jsem už měla tu čest v originále a i když jsou každá úplně jinačí, obě měly něco do sebe. Rozhodně se vyplatí si na ně počkat, více o nich někdy příště :)

[Citované anotace stejně tak jako obrázky obálek pocházejí z oficiálních stránek nakladatelství,
trailer pochází z oficiálních stránek K. Garcia a M. Stohl]

Revenge of the Witch (The Last Apprentice) - Joseph Delaney, recenze

The Spook's ApprenticeNázev: Revenge of the Witch
Série: (The Last Apprentice /
           Wardstone Chronicles, #1)
Autor: Joseph Delaney
Rozsah: 343 stran (anglický paperback)
Datum vydání: 1. srpen 2006
Průměrné goodreads hodnocení: 4 / 5

[Pomsta čarodějnice (Poslední učedník / Wardstoneské kroniky  #1)]

Tak do téhle knížky jsem se pustila docela naslepo, netušíc o co jde, snad kromě zběžného přeletění anotace. A takhle to je někdy nejlepší. Chtěla jsem vědět, jak je možné, že by někdo kvůli téhle série, o které jsem dosud neslyšela, mohl odmítnou roli v Nástrojích Smrti. Tak tedy: možné by to bylo, kdyby nejmenovaného herce od hlavího hrdiny nedělilo kolik - osm let?
Taky budu muset přestat číst hororové knížky, začíná se tenčit moje zásoba vhodných doprovodně atmosférických obrázků)

~Proč se středověku říká temný
Vítejte ve světě, který obývají nadpřirozená stvoření jako čarodějnice, bubáci a raraši. Ve světě, kde ve starých domech straší duše zbloudilých zemřelých a není radno chodit ven za úplňku. V těchto krutých časech jsou lidem oprou všemi obávaní vymítači zvaní odklínači, kteří je za peníze těchto zlovolných stvoření zbavují. Mladý Tom Ward je sedmým synem sedmého syna a to jej činí ideálním kandidátem na tuto práci. Přesně jak to celý jeho život jeho matka plánovala, Tom se - zprvu neochotně - stává učedníkem starého odklínače Gregoryho. A velmi brzy zjišťuje, že se jedná nejen o náročné ale také rizikové povolání.

Byl to dlouhý seznam jmen na žlutém papíře. Bylo jich přesně třicet a byly napsány písmem starého odklínače. Moje vlastní jméno, Thomas J. Ward, bylo dole úplně na konci a přímo nad ním bylo jméno William Bradley, které bylo horizontálně přeškrtnuto, vedle byla písmena RIP. Zamrazilo mě, protože jsem věděl, že znamenají Rest in Peace – odpočívej v pokoji a že Billy Bradley zemřel. Více než třetina z těch jmen byla takto přeškrtnuta, devět z nich bylo mrtvých. Předpokládal jsem, že spousta z nich byla vyškrtnuta prostě proto, že jako učňové selhali a nezůstali jimi ani první měsíc. Ti kteří zemřeli, mi však dělali větší starosti. Přemítal jsem, co se mohlo stát Billymu Bradleymu a vzpomněl jsem si, co říkala Alice: „Nechtěl bys přece skončit jako poslední učedník starého Gregoryho.“

~Proč je dobře, že klasika nikdy nevymře
Tahle kniha by klidně mohla fungovat jako učebnice démonologie a starých lidových pověr. Tam kde jiné knihy podávají jen kusé informace a snaží se moc nezabíhat do detailů, The Last Apprentice se v lidovém folklóru a líčení hrůzných detailů přímo vyžívá. A to je obrovské plus – celá kniha vyzní opravdově a líčení je skutečně věrné. Někdo by mohl namítnout, že je to neoriginální a zastaralé, ale já naopak tleskám; jen málokomu se podaří držet se takto věrně staletími osvědčené mytologie a maximálně využít jejího potenciálu. A to jsme zatím jen u prvního dílu! Z každé stránky dýchaly staré časy a temný středověk ať už se to týkalo toho, jak se lidé chovali, jak bydleli nebo co jedli. Moc se mi líbilo, jak se Tom pozvolna kousek po kousku dozvídal, co s sebou jeho budoucí práce doopravdy přináší a ačkoli si to sám nejdříve neuvědomoval, na konci bylo zřetelně vidět, nejen jak se změnil on, ale také to, jak se na něj dívali okolní lidé, jeho vlastní rodina. 

http://fc08.deviantart.net/fs7/i/2005/250/e/6/Spook_by_xadhoom.jpg~Co se děje po půlnoci
Na to že je Tomovi pouhých třináct let, se se svým údělem odklínačova učedníka vyrovnává statečně; kdyby v knize nebyl jeho věk uveden, klidně bych mu pár let přidala. Aby však byl do učení přijat, musí nejdřív projít zkouškou – strávit noc ve strašidelném domě a až začne odbíjet půlnoc, musí sejít do sklepa a “postavit se tomu, tam na něj bude čekat“. Tahle scéna by měla být jakýmsi varováním pro všechny, kteří si myslí, že bude stačit hodit si přes rameno špetku soli, nechat si dům vysvětit knězem, na krku nosit křížek a pravidelně jíst česnek... a posléze obdělávat svoje malé políčko za statkem a žít v bezpečí šťastně až do smrti. V tomto duchu, při kterém citlivějším čtenářům tuhne krev v žilách, se totiž nese celá kniha. Neříkejte, že jsem vás nevarovala. 

„Líbí se ti děvčata?“ zeptal se znenadání.
„Já vlastně žádné neznám,“ přiznal jsem. „Nemám žádné sestry.“
„No tak v tom případě bys mohl snadno padnou za oběť jejich trikům. Na holky z vesnice si dávej pozor. Hlavně na ty, které nosí špičaté boty. To si napiš. Něčím začít musíš.“
Takže jsem si na první stranu nadepsal „Vesnická děvčata se špičatými botami“

http://fc00.deviantart.net/fs71/f/2010/286/a/e/ae387f25c095593260999f9a245eb15d-d1jmwxb.jpg~Čarodějnice, pozor – nekrmit!
Opravdové trable začnou, když se Tom v Gregoryho domovské vesnici setká s dívkou jménem Alice. Nejen že Alice nosí špičaté boty, ale pouhá zmínka o její rodině stačí k tomu, aby vesničtí kluci vzali nohy na ramena. Tehdy Tom ovšem ještě netuší, proč se její tetě říká Kostěná Lizzie, proč není radno dávat neuvážené sliby a zatajovat něco svému mistrovi. Tou dobou totiž v Horshaw  začnou mizet děti - že by se do vesnice opět vrátily čarodějnice? Ačkoli začne dostávat prostor až na konci a i po skončení knihy je pořád velkou neznámou, je Alice výborná postava - divoká, prostořeká a nevypočitatelná. Stojí někde na pomezí a myslím, že se s ní ještě máme na co těšit.

~Co je dobré vědět – z příručky odklínače
Kniha je také opravdu poučná, dozvíte se v ní mnoho užitečných informací:
- jak spoutat bubáka (a nevykrvácet při tom k smrti)
- jak vykopat správný hrob (důležité! Správný hrob je víceúčelový)
- proč je potřeba mít při sobě vždy stříbrný řetěz
- proč pohřbívat čarodějnici hlavou napřed (je potřeba jim návrat na svět ztížit, není tak snadné dostat - se z hrobu nohama napřed)
- do kolika kategorií se čarodějnice řadí (zlé, dobré, nevědomé a falešně obviněné)

    ~Krutí? Kdo? My?
    Ačkoli jsou veškeré odlínačské praktiky líčeny vážně a bez příkras, nechybí ani humorná stránka věci, která celý hororově laděný román odlehčuje. Ani odklínačům totiž nechybí určité morální standardy – přestože je pro ně běžné držet celá léta v zahrádce za domem v jámě se železnými mřížemi pohřbenou čarodějnici, jsou striktně proti jejich upalování - ale fuj, to by bylo nelidské.

    ~Slovo závěrem
    Já prosazuju jednoduché pravidlo – ideální věk čtenáře knihy je určen věkem hlavních postav (horní hranice bez omezení). Tomovi i Alici je sice třináct, ale jak už jsem říkala dříve, moc to na nich vidět nejde. Nikomu mladšímu bych knihu ovšem nedoporučovala, v mnoha ohledech je pro kohokoli mladšího až moc popisná. Naopak s klidným srdcem bych The Last Apprentice doporučila i mnohem starším čtenářům, jedná se o opravdu kvalitní a zábavné čtení s temnými dospělými motivy, které vás nudit rozhodně nebude.

    http://img153.imageshack.us/img153/8320/4star.png
    [Credits - obrázky: Spook by *xadhoom, witch by *thali-n]

    ~Česká lokalizace
    Pozdě, ale přece dodávám, že tuhle knihu si můžete přečíst také v češtině, vydalo ji nakladatelství Deus pod názvem Učeň lovce duchů - pouze tam kde jsem já výraz "spook" překládala jako odklínač, v české verzi se setkáte právě s překladem lovec duchů.

    http://www.arara.cz/i/imgs_orig/777/162777.jpg

    Wanted - NYT Bestsellery - znáte je?

    Snad každý autor sní o tom, že se jeho dílo jednoho dne dostane na žebříček bestsellerů a žebříček v New York Times je snad nejvyšší metou, které takto může dosáhnout. Cokoli s označením "New York Times Bestseller" se také hned lépe prodává (jakýsi nekonečný koloběh, neymyslíte?).

    A co že je na NYT BS listu aktuálně? Samotnou mě zajímalo, které knihy se do žebříčku opravdu dostaly a kolik z nich budu znát. Na internetu se toho napíše spousta, některé knihy mají obrovskou reklamu, jiné tase téměř žádnou... ale jak je tomu doopravdy? Které knihy se opravu kupují? Zaměřila jsem se hlavně na tři kategorie, které nás zajímají nejvíce:

    (NYT zřejmě nezná (nepo pro přehlednost nepoužívá) pojem young adult, proto se pohybujeme v kategoriích dětských knih)

    Children's Chapter Books - knihy, které jsou tištěné na opravdovém papíře, obsahují text a jsou dostatečně dlouhé, aby se daly rozdělit do kapitol - (zřejmě aby se vyloučilo leporelo :))
    Children's Paperback Books - knihy s měkkou vazbou, tzv. paperbacky
    Children's Series - knižní série

    NYT Bestsellery ke dne 13.2.2011 (v závorce je počet týdnů, kolik se kniha na seznamu bez přestávky drží):

    ~Children's Chapter Books
    1. I AM NUMBER FOUR, by Pittacus Lore (8)
    2. THE LOST HERO, by Rick Riordan (16)
    3. THE RED PYRAMID, by Rick Riordan (39)
    4. MOON OVER MANIFEST, by Clare Vanderpool (3)
    5. WITCH AND WIZARD, by James Patterson and Gabrielle Charbonnet (7)
    6. TIGER’S CURSE, by Colleen Houck (1)
    7. DORK DIARIES, written and illustrated by Rachel Renée Russell (33) 
    8. TALES FROM A NOT-SO-POPULAR PARTY GIRL, by Rachel Renée Russell  (28)
    9. ACROSS THE UNIVERSE, by Beth Revis (2)
    10. MATCHED, by Ally Condie (9)
    1. I Am Number Four - Žádné překvapení, k prvnímu místu nesporně přispěl film.
    9. Across the Universe - Na tuto knihu je slyšet chválu ze všech stran, deváté místo mi vlastně přijde docela málo, vzhledem k obrovské reklamě a nadšení celé internetové knižní komunity. Ale je to pouze druhý týden.
    10. Matched - se drží zuby nehty, ale taky bych po obrovské reklamě po pouhých devíti týdnech čekala trochu víc nadšení.
    Zbytek - v životě jsem o nich neslyšela, vy ano? Divné...


    ~Children's Paperback Books
    1. THE BOOK THIEF, by Markus Zusak (178)
    2. WITCH AND WIZARD, by James Patterson  (14)
    3. FALLEN, by Lauren Kate (19)
    4. THE ABSOLUTELY TRUE DIARY OF A PART-TIME INDIAN, by Sherman Alexie (86)
    5. HUSH, HUSH, by Becca Fitzpatrick (19)
    6. RED RIDING HOOD, by Sarah Blakley-Cartwright (2)
    7. THE IRON QUEEN, by Julie Kagawa (2)
    8. THREE CUPS OF TEA, by Greg Mortenson and David Oliver Relin (99)
    9. WHEN YOU REACH ME, by Rebecca Stead (6)
    10. THE EVOLUTION OF CALPURNIA TATE, by Jacqueline Kelly (3)
    1. The Book Thief - Zlodějka Knih - 178 týdnů (skoro čtyři roky), tak to je opravdu výkon, na knížce asi opravdu něco bude, myslím že to bude i tím, že to není úplně dětský námět (proč je tedy v téhle kategorii?)
    3. Fallen - Pád - Téhle knize propadají i ti, kteří nechtějí. Líbí se i těm, kteří uznávají, že vlastně neví, proč se jim tolik líbila. Zvláštní :)
    5. Hush, Hush - Zavržený - Andělé jsou noví upíři. Nevěříte? Věřte. 19 týdnů je docela málo, ale za to zřejmě může vydání druhého dílu docela nedávno.
    7, The Iron Queen - třetí díl úspěšné fantasy série, které jsem taky naprosto propadla. Zaslouží si být v seznamu ještě hodně dlouho.
    Zbytek - James Patterson.. toho ještě beru, zbytek = velká neznámá


    ~Children's Series 
    1. THE HUNGER GAMES, by Suzanne Collins (24)
    2. PERCY JACKSON & THE OLYMPIANS, by Rick Riordan (187)
    3. DIARY OF A WIMPY KID, written and illustrated by Jeff Kinney (108)
    4. HOUSE OF NIGHT, by P.C. Cast and Kristin Cast (114)
    5. MAGIC TREE HOUSE, by Mary Pope Osborne (237)
    6. PRETTY LITTLE LIARS, by Sara Shepard (36)
    7. THE TWILIGHT SAGA, by Stephenie Meyer (183)
    8. HARRY POTTER, by J. K. Rowling (245)
    9. VAMPIRE ACADEMY, by Richelle Mead (43)
    10. BIG NATE, Lincoln Peirce (13)
    1. The Hunger Games - Hladové hry -  Co dodat? Tenhle fenomén si nic jiného ani nezaslouží. Knižní série desetiletí, něco takového tady dlouho nebylo a ani nebude.
    4. House of Night - Škola Noci - Opravdu? On to ještě někdo kupuje? Chápu, že to má nesporné humoristické kvality, ale čtvrté místo? K zamyšlení...
    6. Pretty Little Liars - Roztomilé malé lhářky - seriál podle těchto knih se začíná hodně prosazovat i u nás, takže žádné překvapení, šesté místo po třicátém šestém týdnu je moc hezké.
    7. Twilight saga - Stmívání - Že jste o om ještě neslyšeli? Asi žijete pod kamenem, třpytiví upíři si bez přestávky dobývají srdce čtenářů už 183 týdnů (skoro čtyři roky)! Twilight dal vzniknout zcela novému žánru literatury pro mladé a veho vliv neslábne (nebo jen velmi pomalu). Necítím k němu zádnou zášť (jen v zámci fanatizace tohoto fenoménu), ale už by to chtělo něco čerstvého a neokoukaného. Pokud série opravdu bude pokračovat, nechci ani domýšlet, co to bude mít za následky pro literární průmysl.
    8. Harry Potter - 245 týdnů mezi bestsellery, to je více než pět let! On ještě někdo o mistrovském díle Mrs. Rowlingové pochybuje?
    9. Vampire Academy - Upíří akademie - Velmi vydařený příběh o zakázané lásce, s vlastní mytologií a vlastním vesmírem a miliony fanoušků, kteří skandůjí jména Rose a Dimiri. Svého času jsem taky skandovala :)
    Zbytek - tak tahle kategorie zas tak překvapivá nebo neznámá nebyla, je vidět, že úspěšných sérií si tady u nás všímají

    ~Jak jste na tom vy?
    http://img11.imageshack.us/img11/4716/wantedbook.jpgRozhodla jsem se spočítat, kolik z těchto třiceti titulů / sérií znám. Jak moc se v současné literatuře a trendech "vyznám", kolik jsem toho přečetla. Nebo jak moc mainstreamová je moje četba - i tak by se to dalo říct :)

    Rozdělila jsem si je na 3 kategirie:
    1. knihu jsem četl/a (3 body)
    2. knihu znám, chystám se ji číst (2 body)
    3. o knize jsem slyšel/a ale nic moc o ní nevím nebo se ji číst nechystám (1 bod)
    U každé kategorie jsem si vypsala počet knih, vynásobila ho body a sečetla (tentokrát jsem ani není třeba trojčlenky, snažila jsem se o co největší jednoduchost ;)) Maximální počet možných bodů je tedy 90. (Nezapomeňte, že tuhle kategorii sdílíme s dětskými knihami, takže všechny asi znát nemůžeme)

    Já jsem dosáhla celých 36 bodů (9,3,3) (přečteno, chystám se číst, znám)
    To není tak špatné - jsem asi docela v obraze, ale úplný mainstream to taky není. 

    A jak jste na tom vy? - nejdená se o žádnou soutěž, berte to jako průzkum :)

    Cryer´s Cross - Lisa McMann, ARC recenze

    Cryer's CrossNázev: Cryer's Cross
    Autorka: Lisa McMann
    Rozsah: 240 stran (anglický hardcover)
    Datum vydání: 8. leden 2010 (originál)
    Průměrné goodreads hodnocení: 3.92 / 5 (214 hodnocení)

     ~Intro
    Tahle kniha se ke mně v ARC podobě dostala docela náhodou - původně jsem měla vyhlédnuté úplně jiné tituly a S&S mi právě Cryer´s Cross poslali sami od sebe. I když jsem tuhle knihu už nějakou dobu měla na svém to-be-read seznamu, úplně nadšená jsem právě z této nehlášené galleye nebyla. Když mi navíc zbýval pouhý týden do jejího vypršení. Nakonec jsem se do knihy přece jen pustila a rozhodně nelituju. Předesílám, že i když jsem jich za posledních pár měsíců přečetla více, než za celý svůj dosavadní život dohromady, horory (hlavně ve vizuální podobě) nesnáším. Ale tenhle se povedl – jedná se o moji první knihu autorky Lisy McMann a rozhodně ne poslední.

     ~Anotace
    http://fc00.deviantart.net/fs38/i/2008/315/0/b/The_Hard_Path__by_No_Reason_At_All.jpgKomunita v městečku Cryer´s Cross v Montaně (212 obyvatel) je vzhůru nohama, když beze stopy zmizí Tifanny - prvačka z tamější střední školy. Šestnáctiletá Kendall, která už takhle trpí OCD*, je z prázdné lavice v jejich malé jednotřídce pěkně vyděšená, ale život tak nějak jde dál ... dokud nezmizí i Kendallin přítel Nico – také beze stopy. Teď už panika cloumá celým městem. Zoufalá Kendall, jejíž OCD se projevuje na maximum, si všimne něčeho, co spojuje Tifanny i Nica: oba seděli v té samé lavici. Kendall ví, že je to šílené, ale něco ji k té lavici táhne; snívá o Nicovi a přemítá, jestli snad sama taky brzy nezmizí... a jestli by na tom vůbec bylo něco špatného. Pak začne v podobě čmáranic na lavici dostávat vzkazy od někoho, kdo snad může být jedině Nico. Může být Nico opravdu někde na živu? Kde je? A jak mu může Kendall pomoci? Jediný, kdo jí věří, je Jacián – hrozně protivný... ale zároveň opravdu atraktivní nováček. Zatímco se Kendall a Jacian začínají sbližovat, Kendall se dozvídá více o Nicově záhadném zmizení a také o děsivé - a smrtelně nebezpečné – místní historii. Kendall brzy zjistí, jak daleko jsou lidé z města ochotní zajít, aby jejich tajemství zůstala pohřbená.



    "Čím menší město, tím větší tajemství."

     ~Moje anotace
    Příběh začíná v momentě, kdy už většina obyvatel města přestává věřit, že by snad kdy zmizelá Tifanny byla objevena. Kendall se po prázdninách vrací do školy a rozhodně to nemá jednoduché: většinu svého volného času tráví na poli a pomáhá svým rodičům s úrodou brambor. Je téměř smířená s tím, že ji na vysněnou uměleckou školu nepřijmou – v Cryer´s Cross je totiž tak málo možností a městečko je tak malé, že místní škola stěží dá dohromady fotbalové družstvo. Nejen že je celé město vzhůru nohama, ale Kendallin přítel se začíná chovat divně a Kendall více než kdy se musí potýkat se svým OCD - každé ráno musí do školy chodit dřív, aby stihla neviděna provést veškeré potřebné „rituály“, neustále má nutkání něco počítat... A do toho všeho se do města nedávno přistěhovala nová rodina. Kendall nemůže nového spolužáka - arogantního Jaciána - ani vystát a když zjistí, že byl zapletený do vyšetřování ohledně zmizení Tiffany, začne mít zlé tušení, že s ním přece jen něco není vpořákdu. Když zmizí i Nico, Kendall si začne všímat zvláštních okolností, které provázely obě zmizení...

    "Další. Co se to děje s naším bezpečným městečkem? Všechny děti mizí."
    Kendall se snaží je neposlouchat, ale nedaří se jí to.
    Může dělat jediné - dýchat. A počítat.
    Spočítá nádechy: třicet šest. Počítá kameny v blátě: víc než padesát. Počítá lidi, kteří říkají hlouposti: všichni. Počítá kolik dní ho [Nica] zná: celou věčnost.
    Možná se vrátí, než skončí s počítáním.
    A možná že ne.

     ~Škatulkujeme
    Abych to uvedla na pravou míru, Cryer´s Cross není čistokrevný horor. Definovala bych ho jako mysteriózní psychologický thriller s prvky hororu a nadpřirozena.  A celé to je ještě okořeněné přesně tou správnou dávkou romantiky (kterou jsem sice vůbec nečekala, ale o to víc mě velmi mile překvapila). Příběh je ve třetí osobě vyprávěn z pohledu Kendall, avšak netypicky v přítomném čase. Ze začátku chvíli trvá si na tento styl vypravování zvyknout, ale docela brzy se to srovná – přestože bylo docela snadné se s Kendall ztotožnit a vcítit se do ní,  tento jakoby nezúčastněný popis událostí příběhu dodával na dramatičnosti a vyvolával pocit, že se může stát cokoli. Cokoli a komukoli. Že veškeré dění sledujete maličko z povzdálí jakoby okem kamery a tudíž byste se k žádné z postav neměli citově vázat (což dost dobře není možné).

    http://fc06.deviantart.net/fs11/i/2006/208/1/6/cemetary_by_heinz_57.jpg

     ~Atmosféra a hraní na city
    Kendall se se svou složitou životní situací vypořádává, jak jen nejlépe dokáže, ale aby to bylo ještě zajímavější, osud jí do cesty stále staví záhadného avšak atraktivního Jaciána. Kendall nepřestává doufat, že se přece jen podaří Nica najít, ale zároveň ji to nevysvětlitelně táhne k Jaciánovi... a odtud pramení hlavní psychologické dilema této knihy. je správné, aby Kendall něco takového k někomu pociťovala, zatímco je její vlastní přítel nezvěstný? Jedná se opravdu o city nebo jen o fyzickou přitažlivost? Co je odtažitý Jacián vůbec zač? Kniha vás celou dobu nechá napjaté a emoce které zprostředkovává působí opravdově a tak nějak necenzurovaně. Z každé stránky dýchá venkov – na okamžik se opravdu octnete na farmě obklopené lesy, kde lišky dávají dobrou noc, kde se čas měří obdobím sklizně a setí. Tíživá, těžko popsatelná atmosféra vás provází celou knihu a nutí vás číst dál, téměř jedním dechem.

    Jacián se zastaví a podívá se na Kendall. Mírně potřese hlavou. "Na tohle podělaný maloměsto si nikdy nezvyknu," zamumlá. "Tam odkud jsem já, by ho někdo ukradl do deseti minut."
    Kendal pokrčí rameny. "Tady to tak nechodí."
    "Vy tady snad v noci ani nezamykáte dveře."
    Kendall vykulí oči. "Co tím myslíš? A ano, zamykáme je. Všechny. Ani se nenamáhej to zkoušet."
    Jacián jí věnuje zvláštní pohled.

     ~Ještě se nebojíte? To přijde...
    Konec knihy je sice maličko uspěchaný ale velmi efektní a působivý a je docela možné, že vám naskočí husí kůže. Cryer´s Cross je poutavé čtení, od kterého se nebudete moct odtrhnout, zaměřené spíše než na akci na vykreslení emocionální stránky příběhu. Máte-li rádi napětí, rozhodně doporučuju, tahle kniha má totiž oproti většině ostatních ještě jednu obrovskou výhodu – není součástí série, dočkáte se tedy (v rámci možností) uspokojivého rozuzlení.

    Podaří se Kendall najít Nica? Kdo bude další obětí? A jakou roli v tom celém hraje Jacián? To se dozvíte v samotné knize, která v Americe vychází právě dnes. Kdo ví, co se v ospalém venkovském městečku po setmění doopravdy děje ...


     ImageShack, share photos, pictures, free image hosting, free video hosting, image hosting, video hosting, photo image hosting site, video hosting site



    ! POZOR SOUTĚŽ !
    Asi se jedná o nějaké znamení shůry - zrovna ve chvíli, kdy jsem psala tuhle recenzi, se na stánkách Mundie Moms objevila soutěž právě o tuto knihu! Přesněji řečeno o PODEPSANOU ARC kopii knihy. Soutěž platí mezinárodně, tedy i pro všechny Čechy a Slováky. Účastnit se můžete, když splníte několik jednoduchách podmínek:
    • Musíte v komentářích u Cryer´s Cross recenze na Mundie Moms zanechat nějakou otázku pro Lisu McMann (zanedlouho s ní bodou dělat interview)
    • Musíte být blog následovatel na MM
    • Soutěž má uzávěrku 18. února 2011 
    Pokud vás tahle kniha zaujala a nebojíte se číst anglicky (opravdu se není čeho bát), určitě se zapojte!
    + NEZAPOMEŇTE si přečíst Mundie Moms giveaway policy pro mezinárodní výherce



     ~Dodatek pro nás méně chápavé 
    Dost možná jsem jediná takhle nechápavá, ale celou dobu mi bylo tak trochu nejasné, co že má reprezentovat obrázek na obálce. Došlo mi to až v průběhu čtení, takže pokud si někdo stojí na vedení jako dosud já, vězte, že se jedná o lavici a židli focenou shora :)


    [credits - obrázky: cemetary by ~heinz-57, The Hard Path. by ~No-Reason-At-All]

    Beastly - Alex Flinn, recenze

    http://nd04.jxs.cz/446/941/8ff885829c_70160458_o2.jpg
    Název: Beastly
    Autorka: Alex Flinn
    Rozsah: 304 stran (anglický hardcover)
    Datum vydání: říjen 2007
    Průměrné goodreads hodnocení: 3.85 / 5

    ~Anotace:
    Je ze mě zvíře.
    Zvíře!
    Ani ne vlk nebo medvěd, gorila nebo pes, ale hrozivé stvoření, které chodí vzpřímeně. Je ze mě netvor.
    Myslíte, že vám vykládám pohádku? Ani náhodou. Nacházíme se v New Yorku. V současnosti. Nejedná se o žádnou tělesnou vadu nebo nemoc. A takhle zůstanu už navěky – pokud se mi nepodaří tu kletbu zlomit.
    Ano, kletbu, kterou na mě seslala jedna čarodějnice z hodiny angličtiny. Proč mě proměnila ve zvíře, které se ve dne skrývá a toulá se nocí? Povím vám to. Řeknu vám, jak jsem kdysi býval Kylem Kingsburym, klukem, kterému byste záviděli, jak je bohatý, jak perfektně vypadá, jak dokonalý má život. A potom vám povím, jak se ze mě stala dokonalá... zrůda.

    ~Nic nového pod sluncem
    http://fc00.deviantart.net/fs45/i/2009/114/0/5/The_Beauty_of_The_Beast_by_Luaprata91.jpgTahle kniha je typickou vykrádačkou. A to nemyslím nijak ve zlém, jen komentuji fakt, že se jedná o převyprávění klasické pohádky Kráska a zvíře (jež v tištěné verzi poprvé vyšla v roce 1756 pod názvem La Belle et la Bête). Hlavní dějová linie je víceméně zachována, mění se jen kulisy a doba, ve které se tento příběh odehrává. A možná také perspektiva, ze které je příběh vyprávěn – v této verzi je oproti těm ostatním, které znám, hlavní postavou a zároveň vypravěčem Zvíře. Kráska/Lindy a Zvíře/Kyle jsou studenty střední školy, Kyle nežije na zámku ale v New York City, Lindin otec není kupec ale drogový dealer... no, umíte si to představit – když nejde přivést mladé lidi ke čtení klasiky, musí se klasika vzít a přivést za mladými lidmi do jedenadvacátého století (viz Mohamed a hora).

    ~Opravdoví od Mattela
    Začátek knihy - asi první třetina - mě těžce nebavil. Bylo to neuvěřitelně povrchní, naivní, účelové a psané na efekt – že je Kyle rozmazlený, bezohledný, do sebe zahleděný parchant bez kouska citu by se dalo naznačit i mnohem nenápadněji – uvěřitelněji. Takhle jen Kyle a všichni jeho kamarádi v elitní školy pro bohaté byli jako přes kopírák. Nezajímaví, nudní, ve své úžasnosti naprosto průměrní a bezduší. [tady už s přídavnými jmény končím, snad už všichni pochopili, co se snažím naznačit].

    ~Co ve středověku neměli
    V této fázi knihy pro mě celou situaci snad zachraňovaly jen vsuvky v podobě záznamů z chatu pro „podobně postižené“, který Kyle začal po své přeměně navštěvovat. Setkal se tam s Malou mořskou vílou nebo třeba se zakletým Žabákem. Bylo to docela nápadité a pro změnu docela zábavné. Původní Zvíře také svou pravou lásku určitě nehledalo pomocí zvláštní kombinace kouzelného zrcadla a internetových seznamek:

    Měl jsem dva roky na to, abych se zamiloval a byl tou osobou také milován. “Ukaž mi Stardancer112,“ poručil jsem zrcadlu.
    Bylo jí přes čtyřicet.
    Další tři hodiny jsem bloumal po MySpace a Xanga. Že jsem se vlekl by bylo přesnější označení. Z další profilů na které jsem se díval se vyklubali:
    Čyřicetiletá žena v domácnosti, která chtěla nahou fotku
    Starý chlápek
    Desetiletá holka
    Policista
    Ti všichni tvrdili že jsou ženského pohlaví a v mém věku. Doufal jsem, že ten policista je tam proto, aby pochytal všechny ty perverzáky. Napsal jsem varování té malé holce a ona mi odepsala, ječela po mně, že nejsem její matka.

    ~Blýská se na lepší časy
    Abych už skončila s těmi negativy, než vás všechny odradím. Když se kniha začala blížit ke konci první poloviny, začala mě docela bavit. Moc se mi líbilo vykreslení Kylova nového „já“, jeho zvířecí podoba se nezastavila jen na povrchu ale měnila jej i vnitřně - a teď nemám na mysli to, jak dostává za vyučenou a zjišťuje, že krása není všechno - autorka se nebála jít do hloubky a šokovat, což velmi oceňuju. Spolu s Kylem, jeho hodnotami a vlastnostmi, se začal měnit i dojem, který ve mně kniha vyvolávala - rázem dostala nový emocionální rozměr, který mi v ní celou dobu zoufale chyběl. Nastalo i několik velmi milých, dokonce bych se nebála říct i romantických či dojemných chvil. Moc se mi líbilo poselství, které se kniha čtenáři snaží zprostředkovat, a prostředky, které k tomu v závěru používá.

    ~Věříte na pohádky?
    Myslím si, že klíčem k tomu, abyste si tuto knihu užili, ji rozhodně přijmutí faktu, že se jedná o pohádku založenou na alegorii. Pokud nemáte rádi pohádky, radši se knize vyhněte. A protože já jsem pohádkám – a především té o Krásce a zvířeti – ještě neodrostla (a doufám, že nikdy neodrostu), dávám průměrné 3 hvězdičky. Je to moc milá kniha, která vás rozesmutní, ale i zahřeje u srdce. U čtení nemusíte (nesmíte) moc přemýšlet; knihu si rozhodně užijete nejvíce, pokud se vám podaří na chvíli se vrátit do doby, kdy v příbězích figurovaly čarodějnice a kouzelná zrcadla, kde se kletby rušily polibkem z pravé lásky a kde vždycky žili šťastně až do smrti. Ale Beastly je rozhodně moderní pohádka, takže kdo ví, jak to dopadne tady? 

     http://img249.imageshack.us/img249/7497/3star.png


    ~Cesmínový Les – na skok do Hollywoodu
    http://www.disneydreaming.com/wp-content/uploads/2010/05/Beastly-2.jpgJak už asi mnozí víte, tento námět se rozhodlo využít jedno filmové studio – stejnojmenný film Beastly (česky Netvor) vejde do kin zřejmě 4. dubna 2011 a hlavní postavy ztvárnili:

    Kyle: Aex Pettyfer
    Lindy: Vanessa Hudgens
    Čarodějnice Kendra: Mary-Kate Olsen
    Kyleův soukromý učitel Will: Neil Patrick Harris


    [Credits: Obrázky: The Beauty of The Beast by *Luaprata91]

    Copyright © 2009 - Imaginary Whispers - is proudly powered by Blogger
    Smashing Magazine - Design Disease - Blog and Web - Dilectio Blogger Template