Nové covery - duben (4)

Po týdnu vaše pravidelná dávka emocí. Vlatně zbrusu nových obálek:)

Za pozornost rozhodně stojí :

Frost - ačkoli to přímov záhlaví uvedeno není, jedná se zřejmě o pokračování knihy Stork

Deadly Little Voices - předposlední díl ze série Touch

If I Die - poslední díl bánší (bean sidhe) pentalogie Soul Screamers, kterou jsem vám tady kdysi představovala. Nevím jak vy, ale já se hrozně těším na Todda. A to myslím smrtelně vážně.


  Frost by Wendy Delsol 
The Death Cure (Maze Runner, #3) by James Dashner
Deadly Little Voices (Touch, #4) by Laurie Faria Stolarz
If I Die (Soul Screamers, #5) by Rachel Vincent 



Twisted -  již devátá kniha ze série Roztomilých malých lhářek. Těžko říct, jestli jim ta roztomilost vydrží až do posledního dvanáctého dílu.

Summer's Crossing - tří a půltý dílnádherné vílí trilogie  Iron Fey - novela z pohledu Robina Goodfellowa řečeného Pucka, ve které se bude rozhodovat, jestli stát po boku ledového prince Ashe, nebo jej zradit a získat milovanou Meghan pro sebe. Toť otázka.Novela by v elektronické podobě měla vyjít již prvního června . (Připomínám, že první díl by u nás v překladu měl vyjím v roce 2012, zřejmě pod názvem Železný král

 
Twisted (Pretty Little Liars, #9)The Nightmare ThiefSummer's Crossing (Iron Fey, #3.5)

Twisted (Pretty Little Liars, #9) by Sara Shepard    
The Nightmare Thief by Meg Gardiner
Summer's Crossing (Iron Fey, #3.5) byJulie Kagawa

Inkarceron - Catherine Fisherová, recenze

Tahle recenze už se tady jednou - kdysi dávno - objevila. To jsem ale ještě neměla tušení, že se kniha bude překládat, nebo že se dokonce dostanu k její Reading Copy. Tohle je její trochu upravená, v mnohém však stejná verze, jejíž délka se mi tak trochu vymkla z rukou. Kniha si to ovšem zaslouží.


Název: Inkarceron (Inkarceron, #1)
Z anglického originálu: Incarceron (Incarceron, #1)
Autor: Catherine Fisherová
Rozsah: 368 stran
Datum vydání (cz): 3. květen 2011
Datum vydání (eng): květen 2007
Nakladatelství: Knižní Klub

Oficiální česká anotace a knižní trailer
Listování v knize - první kapitola


~Imagine...
Představte si vězení tak obrovské, že obsahuje cely a chodby, lesy, města a moře. Představte si vězně, který si nic nepamatuje, ale je si jist, že přišel Zvenčí – ačkoli vězení bylo zapečetěno již před staletími a unikl z něj pouze jeden jediný muž.

Představte si dívku žijící na zámku, ve společnosti ze 17. století, kde je čas zapovězen, ve světě, který je řízen počítači, odsouzenou k dohodnutému sňatku, zapletenou do plánu na atentát, který ji děsí, ale zároveň po něm touží.

Jeden je Vevnitř, jeden Venku.
Oba jsou uvězněni.
Představte si Inkarceron.
 
~Kde se stala chyba
Inkarceron je futuristické vězení, je to experiment, který se vymkl kontrole. Měl to být ráj, kde by jeho obyvatelé žili v míru, kde by nikdy netrpěli nedostatkem či hladem, kde by vzdělání bylo dostupné pro všechny. Žili by tam šťastně až do smrti. Namísto toho je to temné zaostalé místo plné krutosti, kde spolu potomci prvních vězňů, shlukující se do četných klanů a národů, bojují. Kradou, líčí na sebe pasti, vraždí se... Někde se totiž stala chyba. Inteligentní vězení se vymklo kontrole a nedá se ovládat. Žije svým vlastním životem, je nemilosrdné a s vězni si pohrává. Recykluje veškerou živou hmotu a přetváří ji v nové bytosti, stvoření někdy organická, někdy s částmi z elektronických obvodů.


~Hvězdy - legendy podzemí
Sedmnáctiletý Finn se před třemi lety probudil v jedné z cel a nepamatuje si nic ze svého předchozího života. Všichni jej považují za Syna vězení, hybrida zrozeného v jedné z cel. Ale on si je jistý tím, že přišel zvenčí, že není od narození vězněm jako všichni ostatní. Pronásleduje ho jedna prchavá vzpomínka na život Venku pod hvězdami. Mívá záchvaty, ve kterých vidí jediného muže, o němž legendy praví, že z Inkarceronu uprchl. Finn sní o tom, dostat se Ven. Uprchnout

http://farm6.static.flickr.com/5286/5355421678_47fe2b0d3d.jpg~Intriky a sliby
Claudie je dcera dozorce vězení. Svět Venku se řídí Protokolem. Protokol zakazuje veškerý pokrok, nutí lidi žít ve světě hrajícím si na 17. století. Odmala je zaslíbena následníkovi trůnu, dostalo se jí nejlepšího vzdělání, aby byla připravena jednoho dne vládnout celé Říši. Claudie se však nechce smířit s životem ve zlaté kleci, nechce být loutkou královny či svého otce a snaží se sňatku vyhnout, snaží se přijít na to, kde se vězení nachází a jak z něj dostat chlapce jménem Finn, se kterým může komunikovat za pomoci křišťálového klíče, který našla v otcově pracovně.


~Moderní středověk
Inkarceron je čistokrevné, klasické, dystopické fantasy. Složité a rozsáhlé jako samotné vězení, které popisuje. Kniha je nabitá akcí, ani chvíli nenudí; přečetla jsem ji jedním dechem. Přestože se střídají dva vypravěči, dva ze začátku samostatné příběhy, oba mně bavily a byly odměřeny přesně tak, aby se doplňovaly a nechávaly vás v napětí jen nezbytně nutnou dobu. Kniha je zvláštním mixem středověkých dobových scén a kulis a nadčasové technologie. Najdete zde krvelačné bandity, otroky, šarvátky s meči ale zároveň také supermoderní vynálezy, hologramy, boje při nich se používá skutečný... ehm ... plamenomet.

~Akce a postavy
Postavám nechybí určitá hloubka, jsou zajímavé, nemůžou vám být lhostejné, přestože některé bude mít rádi více, některé méně. Víte co od nich očekávat a zároveň v čem jsou nevypočitatelní. A právě tato hloubka jejich charakteru mohla být více využita a prozkoumána, lépe využita. Myslím, že padla za oběť akci, kterou je celá kniha protkána – tyto dvě složky mohly být rozhodně lépe vyváženy. Čtivost tím však nijak podstatně neutrpěla, každá postava měla v příběhu své místo a jejich zajímavě rozehrané osudy mají výborný potenciál do budoucna.

http://fc02.deviantart.net/fs70/i/2011/054/e/3/sunken_prison_by_jbsc-d3a7s1f.jpg

~Mínusy a hlavně plusy
Drobná výtka patří i některým nekonvenčním vynálezům. Přestože je opravdu zajímavé sledovat kontrast zaostalého světa se světem technologie, některé vynálezy se zdají být až moc přitažené a za vlasy, podezřele všehoschopné a jejich funkčnost není dostatečně dovysvětlena. Když už je autorka používat, měla jejich popisu věnovat stejnou péči jako ostatním aspektům příběhu. Ale to je jen drobnost, které si možná ani nevšimnete, pokud se na ni přímo nezaměříte. Styl psaní je vyzrálý a přirozený, příležitostně nechybí nápadité neologismy. Krátké úryvky z fiktivních literárních děl či dopisů, souvisejících s příběhem, uváděné na začátku každé kapitoly, zajímavě dotvářejí atmosféru celého vyprávění. 


~Výzva pro čtenáře
Ke čtení Inkarceronu je třeba pořádná dávka představivosti, především co se týče samotného vězení. Ačkoli je popis okolí dostatečný, prostředí je natolik různorodé a cizokrajné, že se vám z něj může tak trochu zamotat hlava. Vždy vidíte jen tu část vězení, kterou vám autorka zrovna ukázat chce, spojitosti si již musíte vytvořit sami. A samotný koncept vězení, které je tak rozlehlé a zdánlivě nekonečné, že nikdo neví kde je mu konec, je tak trochu výzva. Nakonec se opravdu dozvíte, kde se Inkarceron nachází, ale toto zjištění vás jen zmate o trochu víc.
http://fc00.deviantart.net/fs39/f/2008/322/7/f/Zeppelin_by_erenarik.jpg

~Deus ex machina
V knize je hned několik zvratů, které v nejmenším nemůžete očekávat, celý příběh a jeho další směřování vychýlí ze zaběhnutých kolejí a zanechá vás stát s otevřenou pusou. Jak už jsem říkala, o akci v knize není nouze, tempo je svižné, nikdy se nestane, že by postavy jen tak někde postávaly a čekaly na boží zásah - ten na sebe nikdy nenechá dlouho čekat. A právě kvůli tomu se může místy zdát, že jsou některé události až trochu moc "osudové" nebo že je svět zhýčkané Cladie maličko naivní. Ale to jsou jen malé vady na kráse.

 ~Slovo závěrem
Vemli povedená, výborně napsaná a nápaditá kniha, která mě moc mile překvapila a kterou bych doporučila všem fanouškům dystopického či klasického fantasy - a nejen jim. Určitě si zaslouží místo ve vašich knihovničkách.



~Míří na stříbrná plátna
Koncem roku 2012 se zřejmě dočkáme filmového zpracování této knihy a podle posledních informací v hlavních rolí Finna a Claudie uvidíme Taylora Lautnera a Emmu Watson. Ať už tato dvojice společně působí jakkoli prazvláštním dojmem, podle mě by to vůbec nemuselo dopadnout špatně.

http://fc08.deviantart.net/fs70/f/2011/013/3/6/incarceron_banner_by_liliah-d3747pd.jpg


~Děkuji nakladatelství za poskytnutí recenzního výtisku~
Toto je recenze psaná v prosinci 2010 v rámci Xmas Reading Challenge - původní verze recenze.
Pro českou verzi knihy byla do této podoby upravena v dubnu 2011.

[Credits:Úvod je mým překladem textu z originálního přebalu
images: Sunken Prison by jbsc, Life in a golden Cage by Nataraj Metz,
Zeppelin by erenarik, Incarceron Banner by Liliah]

Výherce soutěže o Krásné mrtvé

http://img35.imageshack.us/img35/951/vitez.png

Soutěžící s číslem 32 :

Dominika Chládková

Gratuluji!

Výherkyni za malou chvíli obeznámím emailem,
má 72 hodin na to, aby mi odepsala se svou doručovací adresou,
na kterou jí výhru spolu s malým bonusem ;) můžu poslat.
Kdyby email náhodou z nějakého záhadného důvodu nedorazil,
může mě na mail kontaktovat sama.

Všem ostatním přeji krásné Velikonoce
a mnoho štěstí v nějaké příští soutěži, třeba zrovna tady!

Všem, co soutěží o Krásné mrtvé

ilustrační foto :)
Dnes večer úderem půlnoci končí soutěž, kterou tady na blogu pořádám. Hlásit se samozřejmě ještě pořád můžete, ale protože se uzávěrka blíží a nepředpokládám nějaké zvraty v podobě masových vstupů, ráda bych soutěž trochu shrnula. (Kdyby mi někdo před ani né čtvrt rokem řekl, že zanedlouho budu pořádat svoji první giveaway, nevěřila bych mu.)

Za prvé, obrovsky mě překvapila vaše účast. V pozitivním smyslu slova! Za prvních pár dnů se přihlásilo asi tolik lidí, kolik jsem považovala za potenciální maximum celé soutěže :) Možná to bude úžasnou propagací kamarádek blogerek (tímto jim děkuji - I heart you) nebo prostě rádi čtete. Nejlépe obojí. A rozhodně nelituju, že jsem se ji rozhodla ponechat otevřenou i pro slovenské čtenáře.

http://fc02.deviantart.net/fs70/f/2009/345/8/b/a_present_by_krissi001.gif
Cute!
Průběžně jsem pečlivě kontrolovala odkazy a sčítala vaše vstupy a extra vstupy, abych ke všem byla maximálně spravedlivá. Nemusíte se bát, že bych někomu ubírala (snad až na jednu výjimku), velké většině z vás jsem vlastně body ještě přičítala, protože spousta z vás se nějakým záhadným způsobem přepočítala a o jeden nebo klidně i dva body jste se sami připravili. Budu to muset do příště vymyslet nějak přehledněji. Sporné vstupy, kterými jste si nebyli jistí, jsem kde to jen šlo taky připouštěla, protože ve své podstatě jsem hrozně útlocitná, neměla bych to srdce někomu škodit. Každý, kdo měl snahu, vstupy dostal. Všichni se vešli do škály mezi třemi až osmi vstupy.



Děkuju za všechny vaše knižní tipy. Většina knih, které jste uváděli, mě vůbec nepřekvapila a hrozně mě potěšilo, jak se v YA vyznáte a jak kvalitní četbě se věnujete:

- Největší zastoupení měly Hunger Games Suzanne Collinsové - s čímž můžu jen vřele souhlasit a doporučovat tuhle famózní sérii dále

- Následovaly Nástroje smrti Cassandry Clare - což mě potěšilo snad ještě víc, tuhle nezapomenutelnou sérii u nás zná pořád mnohem méně čtenářů, než by si zasloužila (za vysoké zastoupení těchhle knih možná může, že jste se sem překlikali z mého fanwebu, takže ještě nebudu příliš jásat)


- Často jste také uváděli některou z knih Beccy Fitzpatrickové, Zavrženého nebo Crescendo - ach, ano, andělé jsou noví upíři, pamatujete?


- A také
Vampýrskou akademii Richelle Meadové - no dobrá, někdy jsou upíři prostě jenom upíři

- Objevil se také Harry Potter nebo Jana Eyrová (jistota je jistota)

- Zkrátka nepřišli ani Meg Cabotová, Percy Jackson, Andrea Cremerová, Christopher Paolini, J.R. Ward, Catherine Fisherová, Lisa Deroschers, Paul Hoffman... mohla bych pokračovat donekonečna

- Přestože valnou většinu knih, které jste uváděli už jsem četla, objevily se i nějaké kuriozity od autorů, o kterých jsem nikdy neslyšela, každopádně měly docela zajímavé názvy, takže vám ještě jednou děkuji, že jste se se svými miláčky svěřili, pokud budu mít možnost, ráda se s nimi seznámím
(body jsem samozřejmě dala všem, nešlo o originalitu, opravdu mě zajímal váš názor)



Vaše preference mě taky ujistily, že další potenciální giveaway, kterou asi budu mít tu možnost pořádat, se určitě setká s velkým ohlasem. Ale ještě nic nebudu prozrazovat, zatím je ve fázi příprav. Snad jen, že se jedná o kousek, který jsem četla loni v létě a dostal ode mě plný počet hvězdiček a doufám, že se u mně na poličce moc nezabydlí, přestože je to opravdu lákavé ;)


Nakonec bych ještě chtěla poděkovat za všechny vzkazy, které jste nechávali v kolonce "ostatní", ty mě potěšily asi nejvíc, přestože nebyly bodované, někteří jste se úžasně rozepsali (nepěkně mi to rozhodilo tabulku, ale čert to vem) a jen těžko jsem odolávala nutkání "zneužít" vaše emaily a všem vám osobně odepsat ;). Takže alespoň touto cestou: děkuju, vy víte kdo, moc si vaší přízně vážím!

Takže, zatím happy reading, uvidíme se u vyhlášení zítra.

Nové covery - duben (3)

Novinka č. 1)
Změnila se obálka Hadesu, sice to není změna nějak zvlášť výrzaná, ale podle mě rozhodně krok správným směrem. (Přestože stále nechápu, co si Bethany myslela, když na tu motorku sedala > anotace)



Halo (Halo, #1)Hades (Halo, #2)
 
Halo (Halo, #1) by Alexandra Adornetto 
Hades (Halo, #2) by Alexandra Adornetto 
(uprostřed: původní verze, vpravo: nová verze)


Novinka č. 2)
Svou obálku už dostal třetí díl Curse Workers - Black Heart - a konečně se objevily i nějaké kvalitní fotky. Je hezké vidět, že se drží atmosféry těch předchozích.
(Všimněte si toho červeného nápisu pod titulkem: Dangerously, darkly gorgeous fantasy - Cassandra Clare)

White Cat (Curse Workers, #1)Red Glove (Curse Workers, #2)http://i205.photobucket.com/albums/bb87/jenniferaguilar/Book%20blog%20stuff/BlackHeartHollyBlack.jpg
  


Novinky č. 3)
Vampire Diaries nekončí (jen se mě neptejte co je tohle za podsérii, protože se v tom ani trochu nevyznám)
Americká edice The Demon Trappers - Soul Thief. Jinak známé jako Forbidden.
Liesl and Po tu vlastně nemá co dělat - je to dětská kniha. Ale já si nemohla pomoct - je to přece Lauren Oliver!



Past Perfect by Leila Sales 



Soul Thief (The Demon Trappers #2)  by Jana Oliver (US Edition)
Fate's Edge (The Edge, #3) by Ilona Andrews 
Liesl and Po by Lauren Oliver 

Roztomilé malé lhářky - Sara Shepardová, recenze

http://www.bbart.cz/images/kniha/obrtisk_2438.jpg

Název: Roztomilé malé lhářky, #1) 
Z anglického originálu: Pretty Little Liars (#1) 
Autor: Sara Shepardová 
Rozsah: 264 stran 
Datum vydání listopad 2007(eng), duben 2011 (cz) 
Nakladatelství: BB Art



~Oficiální anotace
Spencer, Aria, Emily a Hanna. Spencer přebrala kluka vlastní sestře. Aria sní o učiteli angličtiny. Emily se zakoukala do té holky, co je na škole nová. A Hanna dělá hrozné věci, aby byla stále krásná. Jenže od doby, co zmizela jejich kamarádka Alison, skrývají všechny před světem jedno mnohem horší tajemství. Podle série knih Roztomilé malé lhářky byl natočen úspěšný seriál, který právě běží v USA.

"Nikdy nevěř hezké holce se strašlivým tajemstvím."

~Navždycky
Bylo jednou pět nerozlučných kamarádek: Spencer, Aria, Emily, Hanna a Alison. Jedna bez druhé neudělaly ani krok, se vším se svěřovaly, neměly před sebou žádná tajemství... Ale jak už to tak bývá, k jedné z nich – k Alison – měly všechny blíž. Jí svěřily i to, co skrývaly jedna před druhou, co se bály nahlas vyslovit. Alison však nebyla žádný svatoušek a ačkoli ji všechny měly rády, tak trochu se jí bály - Alison toho věděla příliš a ony si nebyly jisté, jestli jsou u ní jejich tajemství v bezpečí. Jednoho dne však Alison beze stopy zmizela. Od té doby už ji nikdo neviděl – je tomu tři roky. Všechny její kamarádky to velmi zasáhlo, ale v hloubi duše, ačkoli by to nikdy nepřiznaly, si všechny oddechly – nemusí už se strachovat, že by je někdo mohl odhalit. 

~Vítej doma, -A.
http://fc06.deviantart.net/fs71/i/2010/268/0/3/it__s_a_secret__by_hanna4ever-d2zg8ii.jpg
Alison byla jakýmsi spojovacím článkem, který celou partu držel pohromadě. Po jejím zmizení se od sebe zbylé holky začnou vzdalovat, najdou si jiné přátele - Aria se dokonce s rodiči přestěhuje až na Island – a zdá se, že jedna etapa jejich života, zahrnující Alison, skončila a začala druhá. Tak jednoduché to ovšem děvčata mít nebudou. Když se po letech Aria s rodinou vrací do Rosewoodu, začínají se čtveřici bývalých kamarádek dít zvláštní věci. Dostávají podivné - téměř výhružné - vzkazy od někoho, kdo se podepisuje jako A. Ten někdo o nich ví věci, které věděla pouze jediná osoba. Alison.


~Báječní a bohatí
V Rosewoodu jsou všichni buď bohatí, krásní a žádaní, nebo si takoví být přejí. Příběh nás zavádí do prostředí místní střední školy, kde se odehrávají veškerá dramata, která děvčata prožívají. Autorka se na jednu stranu snažila o co nejvěrnější popis amerického teenage života, na stranu druhou je třeba knihu brát s určitým nadhledem. I když je ze začátku trochu obtížné se v příběhu vyznat, protože má rovnou čtyři vypravěčky, po několika kapitolách, ve kterých se něco o každé z nich dozvídáme, už by jejich rozlišení problém nikomu dělat nemělo. Nedá se říci, že by byly nějak mistrovsky do hloubky rozvíjeny jednotlivé postavy, ale každá z nich je definovaná nějakým tím "roztomilým  malým tajemstvím" aka kostlivcem, kterého má ve skříni, takže nehrozí, že by splývaly dohromady. Bohužel to spolu s povrchností, kterou se vyznačují, až na výjimky moc nepomáhá tomu, aby si je čtenář příliš oblíbil. Mezi velké plusy rozhodně patří, že se autorka nebála dotknout se citlivých témat, jako jsou přílišná sourozenecká rivalita, nepřiměřené nároky ze strany rodičů, ale hlavně poruchy příjmu potravy nebo homosexualita.
http://fc02.deviantart.net/fs71/i/2010/190/e/5/Pretty_Little_Liars_4_by_caris94.png
Aria, Emily, Spencer, Hanna

~Prada, Jimmy Choo a ti druzí
Když už nic jiného, tak se dá říct, že styl psaní je rozhodně nezaměnitelný. Důkazem toho jsou všudypřítomné reference na popkulturu. Dozvíte se všechno o tom, kdo jedl k snídani jakou značku ovesných vloček, kdo měl kabelku od kterého módního návrháře a když si někdo jde koupit lízátko, je nezbytně nutné zmínit jak jeho tvar, barvu, příchuť ale i výrobce – záleží jen na čtenáři, jestli mu bude tohle nálepkování mile dokreslovat atmosféru příběhu, nebo nad ním bude obracet oči v sloup.

http://fc03.deviantart.net/fs16/f/2007/138/6/c/Liar_by_roseonthegrey.jpg~Sériové lhářky
Stejnojmenný seriál na motivy knih Sary Shepardové, který se až na drobnosti od nich moc neliší, má oproti knihám jednu velkou výhodu – sympatické herečky dodávají postavám to, co jim chybí na papíře: nějaký důvod, proč si je oblíbit, vcítit se do nich, zamilovat si je. Nejsilnější stránkou knihy však stále zůstává téměř kriminální zápletka, která nechává čtenáře příjemně napjatého a v očekávání. Možností, co se stalo Alison a kdo posílá ty záhadné vzkazy, je spousta, tak snad atmosféra vydrží i do budoucna – naplánováno je celkem 12 knih.

~Slovo závěrem
Nenáročné holčičí čtení, mírně povrchní, docela napínavé a hodně americké, soustřeďující se na temnější stránky lidské povahy, které určitě pobaví fanoušky seriálu nebo cílové dívčí publikum.



~Děkuji nakladatelství za poskytnutí recenzního výtisku~
[Credits: oficiální anotace BB Artu;
images: It's a secret. by ~Hanna4ever, Pretty Little Liars 4 by ~caris94, Liar by =roseonthegrey ]

Nové covery - duben (2)


Unleashed (Wolf Springs Chronicles, #1)  by Nancy Holder, Debbie Viguié
Slumber by Samantha Young
Unearthly (Unearthly, #1)  by Cynthia Hand (UK - limited edition)





Blood Rights (House of Comarre, #1) by Kristen Painter
Prized (Birthmarked, #2) by Caragh M. O'Brien
Spellbound by Cara Lynn Shultz




Another Kind of Dead (Dreg City, #3) by Kelly Meding
The Wood Queen (The Iron Witch, #2) by Karen Mahoney 
My Sister's Destiny (Destiny, #1) by Kristina Caden
Masters of the Veil by Daniel Cohen


Tak, to byla vizuální nadílka za poslední týden, snad jsem na něco nezapomněla. 

Přes víkend by se tady měla objevit moje recenze na Roztomilé malé lhářky,
následovaná mým předposledním recenzním výtiskem, zřejmě Inkarceronem

Ale mezitím ještě bude vyhlášen výherce mojí probíhající soutěže o Krásné mrtvé, zatím pečlivě počítám vaše vstupy; pokud o knihu máte zájem a ještě jste se nepřihlásili, máte ještě celý týden na to, abyste to napravili, stačí vyplnit jednoduchý formulář.

Možná jste si taky všimli, že na mojí Goodreads poličce přibylo přečtené City of Fallen Angels. To bych v nějakém příspěvku taky ráda zmínila - ještě si nejsem jistá, zda půjde přímo o recenzi, protože těch mám momentálně až nad hlavu, bude to spíš takové nespoilerové shrnutí, něco jako velký teaser...ale ještě se uvidí. Nezmínit CoFA, to by byl hřích! (Vtipnější dialogy už jsem dlouho nikde neviděla, máte se na co těšit)

Luxus - Anna Godbersenová, recenze

Název: Luxus (Luxus, #1)
Z anglického originálu: Luxe (Luxe, #1)
Autor: Anna Godbersenová
Rozsah: 301 stran
Datum vydání listopad 2007(eng), duben 2011 (cz)
Nakladatelství: BB Art

Kniha ke koupi a oficiální anotace k přečtení na stránkách nakladatelství  BB Art


~Věk nevinnosti
Vítejte v New Yorku roku 1899 tak, jak ho zná tehdejší smetánka. Najdete tady vše, co k životu v přepychu patří: krásné dívky v honosných šatech, všudypřítomné klepy, přísnou etiketu, tajná dostaveníčka, žárlivost i zradu. Sestry Hollandovy, které jsou v hledáčku těch nejčtenějších společenských rubrik, se brzy přesvědčí, že luxus něco stojí.

"Nevdávej se kvůli penězům, opakovala často paní Hollandová v šťastnějších časech. "Prostě se provdej tam, kde peníze jsou."

~Dívky z lepší společnosti
Luxus je vším tím, čím se na první pohled zdá, a na nic jiného si ani nehraje – je to společenský román vystavěný na milostné zápletce; jen marně bych se bránila výstižnému označení červená knihovna. Autorka si především vyhrála s popisem životního stylu lidí z těch nejvyšších sociálních vrstev: mladé dívky se nemohou dočkat svého uvedení do společnosti, cudně klopí zrak, když je na blízku nějaký mladík, odpoledne v salóncích přijímají návštěvy ohlášené navštívenkami a večer se účastní honosných bálů, kde je důležité především tancovat s těmi správnými mladými muži a udělat ten správný dojem. Tohle je však jen jedna strana mince, ne všechna děvčata jsou tak nevinná a ctnostná, jak by se mohlo zdát.

http://fc00.deviantart.net/fs70/f/2010/011/e/d/Belle_of_the_Ball_by_Meropa.jpg~Sňatky z rozumu
Starší ze sester Hollandových – Elizabeth – je příkladnou dcerou z lepší rodiny a popravdě řečeno je jednou z mála, které opravdu cudně klopí zrak, když na to přijde. Aby pomohla své rodině, neochotně avšak poslušně souhlasí se sňatkem pro peníze, který domluvila její matka. To pro ni ovšem znamená vzdát se lásky k Williamovi, který pracuje pro její rodinu a je, jak jak už to tak bývá, chudý jako kostelní myš. Vše se navíc ještě komplikuje, když Elizabeth zjistí, že její nastávající má pletky s její nejlepší kamarádkou a v nestřežených okamžicích pokukuje po její mladší sestře Dianě. Takto vzniklý milostný útvar ani neumím pojmenovat (a to jsem ještě jednu osobu pominula).



"Máš mě ráda, že jo?" zeptal se.
"Myslím, že ano." Zatajila dech a čekala, co přijde.
"Proč?" Henry jí upřeně zíral do očí.
"Proč?" opakovala a pak se hlasitě, falešně rozesmála. "Protože v lásce - stejně jako ve všech ostatních věcech - jsem si pro sebe vybrala to nejlepší. Jsem nejlepší dívka z New Yorku, Henry, a ty jsi nejlepší muž. Nejbohatší, nejchytřejší." Udělala krok směrem k němu. "Nejzábavnější. Protože chci, aby se na nás všichni dívali a svíjeli ze závistí, že se tihle dva ve všech směrech tak mimořádní lidé našli. Proto."


~Enchanté
Styl, jakým je kniha napsaná, je vyzrálý a čtivý, autorka hezky vystihuje atmosféru doby, do které je román zasazen. Nedělalo mi problém představit si všechny ty nabírané šaty, okázalé interiéry a dobové kulisy. Postavy byly různorodé a autorka dobře vystihla jejich charakter. Ačkoli je Elizabethin tajný románek s Willem hlavní zápletkou, byl trochu opomíjený ve prospěch líčení společenských interakcí a etikety. Neuškodilo by, kdyby mu v knize bylo věnováno víc místa, alespoň tolik jako jejímu snoubenci Henrymu a Dianě. Ústřední dvojice oproti těmto dvěma stála trochu v pozadí. Často se objevuje příměr srovnávající Luxus s oblíbeným seriálem Gossip girl - pokud jde o složitost a propletenost vzatahů, tak s tím rozhodně souhlasím, ale více než cokoli jiného mi to připomíná Velmi nebezpečné známosti - hlavně ty původní, z osmnáctého století, které byly předlohou stejnojmenného filmu.

~Slovo závěrem
Příjemné čtení, které bych doporučila především milovníkům historické romantické fikce; ostatní od knihy nesmí čekat žádné zázraky (protože zpracovává námět viděný již na sto způsobů) ani přílišné zvraty - protože hned na začátku autorka do určité míry prozrazuje konec a zkušenému čtenáři bude brzy jasné, co čekat.



~Děkuji nakladatelství za poskytnutí recenzního výtisku~
[credits: úryvky - pochází z oficiálního překladu, images - Belle of the Ball by ~Meropa]

Knižní řetězovka

Moje pojetí Luuiny řetězové výzvy, aka průřez mým životem coby náruživé čtenářky. Odpovědi jsem se snažila psát krátké a věcné, abych vás neunudila. Někde se mi to i povedlo.  Pokud vás řetězovka zaujala, neváhejte a zapojte se taky. Jen nezapomeňte svůj výtvor zmínit v komentářích u Luu.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEge-t2j9BtXPhuEwHDMMhrc8ca8yURxemDR2vRPcTeW1T1pS5c6CIXFC-sx3K5HH9gX-SXHR26gy95plU_7vWoz3fAXTa9kdWmpXpgrDpmnEZBFCM0MdqBT48mQsD3ItNZCbr3wxRVsEl9e/s400/kr.jpg


1. Oblíbená kniha z dětství?
Řekla bych Harry Potter, ale začala jsem s ním docela pozdě. Takže říkám Správná pětka. Od té doby u mě nastal velký posun ve čtení Georgina jména. (posun k lepšímu)

2. Co právě čteš?
City of Fallen Angels (Město padlých andělů) a nehorázně si to užívám.

3. Máš teď nějakou rezervaci v knihovně?
To už se mi dlouho nestalo, povinnou četbu už mám navíc splněnou.

4. Knižní zlozvyk?
Vytahování již přečtených knih z poličky, listování jimi, bez nějakého zřejmého důvodu.

5. Co máš právě půjčené z knihovny?
Carrie od Stephena Kinga
Remember Me od Sophie Kinselly – někdo sem tam musí projevit zájem o knihy v originále, jinak by těch pár polic mohli zrušit.

6. Máš čtečku e-knih?
Flirtuju s Kindlem, ale ani jeden z nás se ještě nevyslovil.

7. Preferuješ číst jen jednu nebo víc knih naráz?
Sice čtení jedné knihy preferuju, ale to neznamená, že tento systém praktikuju. Většinou se neudržím a volně mezi knihami přeskakuju podle nálady. Normální stav je tak 3 – 4 knihy naráz. Jednou jsem byla na pěti, ale to už jsem ani nevěděla, jak se jmenuju.

8. Změnily se tvoje čtenářské návyky, co jsi začala blogovat?
Víc o knihách přemýšlím, zatímco je čtu, všímám si stylu psaní, v hlavě už skládám recenzi, která se stejně ještě stokrát změní. Někdy si dělám poznámky. Ale to už od doby, kdy jsem začala psát recenze na Goodreads.

9. Nejhorší kniha, kterou jsi tento rok přečetla?
Nerada to přiznávám, ale letos I Am Number Four. Ale existují mnohem horší případy.

10. Oblíbená kniha, kterou jsi tento rok přečetla?
Zlodějka knih. Tak fantastická, že ani teď po týdnu moje recenze ještě nemá hlavu a patu.

Nové covery - duben (1)

Novinky na poli knižních coverů za první dubnový týden. Schválně, jestli vám jedna z obálek bude nápadně připomínat jeden chystaný český překlad...

 

The Reaping (The Fahllen #1)  by M. Leighton
Reckoning (Strange Angels #5)  by Lili St. Crow  
Touch of Frost (Mythos Academy #1) by Jennifer Estep  




 Being by T. R. Mousner
Fury by Elizabeth Miles
Magic of the Moonlight (Full Moon, #2) by Ellen Schreiber

Copyright © 2009 - Imaginary Whispers - is proudly powered by Blogger
Smashing Magazine - Design Disease - Blog and Web - Dilectio Blogger Template